Spring naar inhoud

Apologetiek: Tien Gouden Regels

Apologetiek in de praktijk

Wie van de twee ben jij?

Apologetiek is belangrijk, zéér belangrijk. Maar wat is de beste manier om apologetiek aan te pakken? We vinden het antwoord hierop in het Nieuwe Testament. St. Petrus schrijft aangaande apologetiek in zijn epistel, “Weest altijd tot verantwoording bereid aan iedereen, die u rekenschap vraagt van de hoop, die in u leeft.  Doet het echter met zachtheid en schroom en met een goed geweten, opdat zij, die op uw goede wandel in Christus smalen, over hun lastertaal beschaamd mogen staan.” (1 Pe 3:15) De prins van de apostelen zegt ons niet alleen ALTIJD bereid te zijn om aan apologetiek te doen, maar legt de klemtoon op de zachtheid en nederigheid. Vandaar 10 gouden regels die ons kunnen helpen:

Regel 1: Bidden – Atleten trainen, apostelen bidden.

Regel 2: Blijf kalm – Niemand is onder de indruk van een persoon die opgewonden reageert.

Regel 3: Word niet gefrustreerd – We krijgen bijna nooit onmiddellijke resultaten, maar dat wil niet zeggen dat alle argumenten nutteloos zijn. Vaak herzien mensen later hun positie.

Regel 4: Studeer – Bereid jezelf voor door te studeren. Je hoeft alles onmiddellijk te weten, maar geleidelijk aan zal je meer en meer kennis verwerven die je in de mogelijkheid zal brengen om argumenten te weerleggen.

Regel 5: Zie alles als een opportuniteit

Regel 6: Wees bereid om toe te geven dat je het niet weet – Er is niets verkeerd om te zeggen, “Dat weet ik niet, maar ik kan ernaar informeren.”

Regel 7: Glimlach steeds – Een glimlach geeft een positieve en kalme indruk.

Regel 8: Lachen – Aarzel niet om een grapje te maken.

Regel 9: Ga uit elkaar als vrienden – Verlaat nooit een discussie half kwaad, maar ga uit elkaar als vrienden.

Regel 10: Zoek op wat je niet weet – Aarzel niet om na een discussie het beste argument of een uitleg op te zoeken. Wie weet komt het te pas in een discussie met iemand anders.

Tags: Apologetiek, Apologetica, Defensio, Fidei, Verdediging, Verdedigen, Katholieke, Kerk, Apologetische, Argumenten, Apologetiek, Apologetica, Rooms-Katholieke, Geloof, Paus, Bisschop, Rome, Apologetiek, Apologetica, Apologetieke

.............

%d bloggers liken dit: