Skip to content

V & A: Waarom maakte de wetenschap zo’n vooruitgang na de reformatie? Was het niet omdat de Katholieke Kerk het al die tijd verbood?

by op 13 maart 2012

image

Neen. Wetenschappelijke studie werd nooit verboden vóór de komst van de reformatie. De wetenschappelijke vooruitgang zou er gekomen zijn, met of zonder de reformatie. Het is het normale gevolg van de menselijke ontwikkeling.
Je argument gaat niet op om vele redenen. Ten eerste moeten we zeggen dat vóór het bestaan van de Katholieke Kerk de wetenschappelijke vooruitgang ook zeer marginaal was. Het was dus niet de Kerk die de wetenschap “boycotte”. Ten tweede heeft de reformatie even weinig te maken met de wetenschappelijke vooruitgang als de ontdekking van de luchtvaart iets te maken heeft met de hogere ouderdomsleeftijd in de 20ste eeuw.  Correlatie is niet altijd een oorzakelijk verband.
Trouwens, laat ons intellectueel eerlijk blijven en de geschiedenis niet herschrijven. Het was de drukpers vooral die zorgde voor een snelle verspreiding van wetenschappelijke conclusies en aan de grondslag ligt van de wetenschappelijke vooruitgang. En wie vond de drukpers uit? Een katholiek. Maar weet je wat? Een katholiek vond de drukpers uit, niet omdat hij een katholiek was, maar omdat hij op het idee kwam. Religie is geen factor in het ontwikkelen van wetenschap. Indien een katholiek een moslim werd, en daarna een fantastisch geneesmiddel ontdekte voor kanker, zou je de oorzaak ervan herleiden tot het veranderen van religie?
(Bron: Radio Replies, EE.HH. L. Rumbe MSC en C. Carty, 1937)

Advertenties

From → Wetenschap

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: