Skip to content

V & A: Heeft de Katholieke Kerk niet dogma na dogma toegevoegd, dogma’s waar de eerste christenen nooit iets over wisten?

by op 8 maart 2012

De Kerk heeft nooit een nieuwe dogmatische leer geïntroduceerd die niet terug te vinden was in de oorspronkelijke leer van de apostelen. Wanneer echter twijfels ontstonden, heeft de Kerk de juiste doctrine officieel definieerd. We zien St. Paulus hetzelfde doen in zijn epistels. Waar verwarring heerste, verduidelijkte St. Paulus wat wel en wat niet geloofd kon worden.
Dat betekent echter niet dat nieuwe dogmatische verklaringen van de Kerk , die meer weg hebben van een verduidelijking, nieuwe dogma’s zijn. Neen, het gaat om betere en/of meer nauwkeurige uitdrukkingen van de oude doctrines. En dat is nu precies waar de Kerk voor dient.
De eerste christenen, die in Christus geloofden, geloofden deze waarheden ook –tenminste impliciet-, alhoewel het best mogelijk is dat ze niet vertrouwd zouden zijn met de latere termen (bv. de term “consecratie”) die vandaag gebruikt worden om die dogma’s te beschrijven.
(Bron: Radio Replies, EE.HH. L. Rumbe MSC en C. Carty, 1937)

Advertenties

From → Dogma

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: