Spring naar inhoud

Nieuws: Vaticaan roept op tot herontdekking apologetiek

by op 20 januari 2012
Apologetiek

St. Paulus in Athene

ROME (KerkNet/CNS) – Het Vaticaan roept op tot een herbeleving van de kunst van de apologetiek, in het bijzonder in de pas gepubliceerde richtlijnen van de Congregatie voor de Geloofsleer naar aanleiding van het ‘Jaar van het Geloof’. De apologetiek, de verdediging van het geloof, stamt al uit de periode van het vroege christendom. De term verwijst zowel naar de theologische onderbouw als de geschriften met de verdediging van het geloof.

Christelijke apologetiek was niet enkel bij de vroege kerk, maar ook ten tijde van de protestantse Reformatie bijzonder levendig. Maar terwijl mensen van allerhande strekkingen tegenwoordig zonder complexen hun opvattingen uitdragen, kende de  katholieke apologetica de voorbije vijftig jaar slechts een zieltogend bestaan.

Volgens professor Thomas D. Williams, van de Pauselijke Regina Apostolorum Universiteit in Rome, is dat het gevolg van het feit dat apologetiek al te gemakkelijk met proselitisme werd vereenzelvigd. “Vandaag wint de apologetiek opnieuw aan belangstelling, ook onder de studenten van zijn universiteit. Je kan de naam veranderen en apologetiek een vriendelijker en mooier gezicht geven zoals dat van de fundamentele theologie. Maar uiteindelijk kunnen wij er toch niet onderuit dat wij redenen en argumenten moeten geven voor onze verwachtingen en ons geloof.”

(Bron: Kerknet)

Advertenties

From → Nieuws

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: