Skip to content

Studie: Homoseksualiteit en jeugdtrauma

by op 25 mei 2011

HomoseksualiteitEen recente studie van de Otago Universiteit in Dunedin, Nieuw-Zeeland, uit 2010 heeft ontdekt dat homoseksuele of biseksuele individuen vaker een variëteit van trauma’s hebben ondergaan tijdens hun jeugd, waaronder aanranding, verkrachting, geweld, en het bijwonen van geweld thuis.

“Mensen die zich ofwel als homoseksueel of biseksueel identificeren, ofwel een homoseksuele ervaring of relatie gehad hebben, neigen te komen van een meer verstoorde achtergrond,” zegt onderzoeksassistente Prof. Elisabeth Wells.

De studie analyseerde de resultaten van een gezondheidstudie in Nieuw-Zeeland die ongeveer 13.000 mensen ondervroeg tussen 2003 en 2004. Zo’n 98% van de deelnemers in de studie identificeerde zichzelf als heteroseksueel; 0,8% als homoseksueel; 0,6% als biseksueel; en 0,3% als “iets anders.”

Van de personen die bepaalde traumatische ervaringen tijdens hun jeugd rapporteerden, was 15% niet heteroseksueel. Van diegenen zonder zulke ervaringen was enkel 5% niet heteroseksueel, hetgeen suggereert dat zo’n ervaringen de kans verdrievoudigen om later homoseksuele of biseksuele neigingen te vertonen.

Prof. Wells probeerde de woede over de studieconclusies te kalmeren. Ze verklaarde : “Ik vermoed dat er sommige homoseksuele en lesbische mensen zijn die zich verontwaardigd zullen voelen, maar het is niet mijn intentie om hen kwaad te maken.”

Van de vrouwen die zichzelf identificeren als homoseksueel, was meer dan 40% getrouwd geweest en had kinderen, terwijl dat slechts het geval was voor 13% van de mannelijke homoseksuelen. Meer dan 80% van diegenen die zich identificeerden als biseksueel waren vrouwen.

De associatie tussen kindermisbruik en latere homoseksuele identificatie is niet nieuw. Een studie in 1992 vond dat 37% van de homoseksuelen en biseksuelen die behandeld werden voor seksueel-overdraagbare ziektes, aangemoedigd of geforceerd werden seks te hebben vóór de leeftijd van 19 jaar met een oudere of sterkere partner. De gemiddelde leeftijd van een eerste seksueel contact in die groep was 10 jaar oud.

(Bron: Homosexuality Linked with Childhood Trauma, LifeSiteNews.com , July 26, 2010)

From → Homoseksualiteit

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: