Skip to content

V & A: Is enig goed van Luther gekend?

by op 18 mei 2011
Ex-Pater Luther
Luther en zijn vrouw

Van een intellectueel oogpunt, heel weinig. Hij verklaarde dat de rede van de duivel was, dat de christen de rede als zijn grootste vijand moest beschouwen.

Van moreel oogpunt, nog minder. Luther gaf toe aan zijn ondeugden en passies. Dat is duidelijk in zijn geschriften, waar hij schandalige beschrijvingen geeft over zijn eigen losbandigheid in alles wat zijn passies opwekte. Zijn dagboeken beschrijven choquerende excessen van sensualiteit, die niet in een deftig boek vandaag de dag zouden kunnen gedrukt worden. Een waar apostel van Christus laat zich niet uit zoals, “Kuis zijn is niet aan mij besteed,” of “Waarom zit ik hier, bezopen met wijn.” Ik zeg deze dingen niet met de loutere bedoeling om de memoires van Luther te besmeuren. Maar het is niet eerlijk dat mensen misleid zouden zijn door de gedachte dat Luther een evenwichtige en heilige hervormer was.

Luther ontbrak het niet volledig aan goede kwaliteiten. Hij was in zekere mate goedaardig en vrijgevig. Maar dit compenseert niet zijn ondeugden. Hij had zijn sentimentaliteit en emotioneel karakter moeten controleren vanuit de overweging van christelijke principes. Maar hij deed het niet en gaf vrije loop aan zijn lagere passies, terwijl hij kalm verklaarde dat dat hetgeen is wat een mens moet doen en toch niet verantwoordelijk zal worden gehouden voor dergelijk gedrag.

(Bron: Radio Replies, EE.HH. L. Rumbe MSC en C. Carty, 1937)

Advertenties

From → Luther

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: