Skip to content

Rome – Obelisk op St. Pietersplein

by op 11 april 2011

Vraag: Waarom staat er een heidens symbool (obelisk) op het St. Pietersplein?

Antwoord:

St. Petrus werd gemarteld in de nabijheid van deze oblisk.

Bewijzen:

– Dat de obelisk daar staat, heeft niets te maken met het heidendom. De obelisk stond in het midden van de ‘spina’ of de middenlijn van het circus, waar St. Petrus en vele andere Christenen de marteldood gestorven zijn. De obelisk behoorde dus tot de historische plaats van het martelaarschap en werd later verplaatst omwille van de constructie van de St. Pietersbasiliek onder Sixtus V naar een meer centraal gelegen plaats.

– Een schrijver uit de 4de eeuw zegt dat de Apostel werd gekruisigd “juxta palatium Neronianum—juxta obeliscum Neronis (in de buurt van de Palatijnse Heuvel van Nero – in de buurt van de obelisk van Nero)”

Specifieke Bezwaren en hun weerlegging:

– Protestanten: “Kardinaal Baronius en anderen geloven niet dat St. Petrus gemarteld werd in het Circus nabij de obelisk, maar wel in het Janiculum.”

Antwoord:

  • De traditie waarop Baronius en anderen zich baseren, gaat slechts terug tot de 11de eeuw; tradities in het voordeel van Nero’s Circus gaan terug tot de 4de eeuw.
  • Een schrijver uit de 4de eeuw zegt dat de Apostel werd gekruisigd “juxta palatium Neronianum—juxta obeliscum Neronis (in de buurt van de Palatijnse Heuvel van Nero – in de buurt van de obelisk van Nero)” Echter, er was geen obelisk op de Janiculum.
  • Een zeer oude traditie zegt dat hij gemarteld werd “inter duas metas,” “tussen de twee draaipunten” (van het circus)
  • Deze opinie is nu de algemeen aanvaarde.
Advertenties

From → Kerk & Paus

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: